Hoe wapent u zich tegen stormschade? 5 tips

Onlangs woedde er een flinke storm door Nederland. Code oranje zorgde dat bedrijven vroeg de deuren sloten. Er waren weinig' auto's op de weg en het openbaar vervoer reed zeer beperkt. De meeste mensen bleven thuis met de deuren en ramen dicht, hopend dat de storm hun woning zou overslaan. Toch kregen sommigen te maken met een flinke stormschade.

Dit was geen op zichzelf staand incident. Met het veranderende klimaat doen stormen zich steeds vaker voor. Hoe kunt u zich hiertegen wapenen? In dit artikel geven we u 5 handige tips.

1. Houd het dak in stand

Niet voor niets noemen we een woning ook wel een 'dak boven het hoofd'. Zorg dat u dit behoudt! Een van de eerste dingen waar we bij een storm over horen, is de vliegende dakpan. Controleer dakpannen en dakbedekking daarom goed. Maak ook de dakgoten schoon (en neem de regenpijpen direct even mee, zodat deze niet verstopt zijn!). Zo voorkomt u dat er waterschade ontstaat als het tijdens de storm gaat stortregenen.

2. Zorg dat bomen rechtop blijven staan

Bomen die niet gezond zijn of scheef hangen, vormen een groot gevaar tijdens een storm. Want hoe vaak hoor je bij windkracht 10 niet over omgevallen bomen? Als er bomen rondom uw huis staan, moeten deze gesnoeid worden. Zo voorkomt u dat een boom op uw huis valt of dat de takken losraken en schade veroorzaken.

3. Ruim goed op rondom uw woning

Speelgoed en afvalcontainers kunnen bij een sterke windkracht opwaaien en door de ruiten vliegen. Maar ook ligstoelen en ander tuinmeubilair blijven niet altijd stevig op de grond staan tijdens stormachtig weer. Het gevolg: schade aan uw woning. Berg dit soort spullen daarom ofwel in de schuur, of in uw huis op.

4. Doe een controleronde

Zitten uw schutting en zonnepanelen stevig vast? Zijn alle rolluiken en zonneschermen dicht? Heeft u de ramen goed dicht gekit? Loop alles zorgvuldig na, zodat u niets over het hoofd ziet. Met een storm kunt u liever te voorzichtig dan te gemakkelijk zijn.

5. 'Schroef' alles goed dicht

Is uw woning opgeruimd en solide aan de buitenkant? En is de storm in aantocht? Dan moet u de ramen en deuren sluiten. Zo voorkomt u dat een windvlaag ze uit hun voegen trekt of dat de regen naar binnen stort.

De juiste verzekeringen voor stormachtig weer

Heeft u de vijf tips in dit artikel opgevolgd? Dan bent u goed voorbereid wanneer de storm toeslaat. Maar het kan natuurlijk toch gebeuren dat de natuur schade aan uw woning veroorzaakt. Wilt u de risico's écht minimaliseren, informeer dan eens naar de verzekeringsopties. Neem gerust contact op met KRK Verzekeren om uw mogelijkheden te bespreken.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht