Geen overdrachtsbelasting meer voor starters: "Deze regeling heeft belangrijke gevolgen"
Geschreven door Harry Poel op 27 oktober 2020Starters komen momenteel zeer moeilijk aan een woning. In dat kader heeft het kabinet besloten om de regels rondom de overdrachtsbelasting aan te passen. Wat verandert er precies? En is dit een gunstige ontwikkeling te noemen? Harry Poel, hypotheekadviseur bij Kuijs Reinder Kakes, licht de criteria toe en deelt zijn visie.
"Je leeftijd en hoofdverblijfplaats zijn bepalend"
Een starter zou je normaliter omschrijven als iemand die voor het eerst een woning koopt, maar in dit geval is de term ietwat misleidend. "De nieuwe regelgeving is gebaseerd op leeftijd," legt Harry uit. "Ben je ouder dan 18 en jonger dan 35 jaar? Dan betaal je 0 procent overdrachtsbelasting — óók als je al eens een woning hebt gekocht. Als je ouder bent, betaal je 2 procent." En wat als de ene partner 30 jaar is en de andere 35? "In dat geval betaalt de een geen overdrachtsbelasting en de ander wel."
Kortom, de regeling is niet alleen goed nieuws voor starters, maar ook voor jongeren in het algemeen: “Omdat starters worden gedefinieerd als ‘volwassenen onder de 35 jaar’, hebben huidige huiseigenaren óók recht op de vrijstelling wanneer zij een nieuw huis kopen.”
Wel is het belangrijk om te weten dat je slechts één keer gebruik kunt maken van de vrijstelling en dat je zelf in het huis moet gaan wonen: "Je dient de woning in ieder geval een half jaar als hoofdverblijfplaats te gebruiken. Doe je dit niet, dan betaal je 8 procent overdrachtsbelasting. Wie gebruikmaakt van de vrijstelling en een huis tóch verhuurt of doorverkoopt, kan rekenen op een sanctie.”
En wat als de situatie van een starter verandert na aankoop? "Dat kan natuurlijk altijd gebeuren," zegt Harry. "Stel, je moet plotseling naar het buitenland verhuizen. Dan kun je dit aangeven en mag je je huis wél verhuren zonder extra overdrachtsbelasting te betalen."
"Prijsopdrijving, hogere huren en praktische bezwaren"
Dé hamvraag: kunnen we spreken van een gunstige ontwikkeling? Niet per se, meent Harry: “Stel, je hebt je oog laten vallen op een woning van 3 ton en je hoeft geen overdrachtsbelasting van 2 procent te betalen. Dan is de kans groot dat je de 6.000 euro die je bespaart, steekt in een hogere bieding op de woning."
Is het gevolg van de vrijstelling dan een prijsopdrijving? "Dat zou kunnen," vertelt Harry. "De Raad van State heeft dan ook kanttekeningen bij de regeling geplaatst. Er kunnen namelijk ook andere effecten optreden. Als ouders een woning voor hun kind willen kopen, moeten zij nu bijvoorbeeld 8 procent overdrachtsbelasting betalen — net als beleggers. Laatstgenoemden zouden de huurprijs weleens kunnen gaan verhogen vanwege deze regel.”
"Bouwen tegen schappelijke prijzen is dé oplossing"
Harry vraagt zich af wat de regeling oplost op de lange termijn: "Het is natuurlijk een mooi idee. Maar eigenlijk is er slechts één oplossing: er moet gebouwd worden! En de prijzen dienen schappelijk te zijn, zodat starters ook gewoon eens aan een nieuwbouwwoning kunnen komen."
Harry Poel is een hypotheekadviseur met een nuchtere kijk op zaken. Hij neemt zijn klanten graag mee aan de hand om samen tot een mooie woonoplossing te komen. Zijn motto: "Een huis is leuk, maar lekker leven is nog leuker!"