Een hypotheek afsluiten als startende zzp'er: (hoe) maakt u kans?

Een hypotheek afsluiten als startende zzp'er: (hoe) maakt u kans?

Geschreven door Ricardo Flierman FFP EHP op 8 oktober 2021

Een hypotheek afsluiten als startende zzp'er: is dat eigenlijk wel mogelijk? "Zeker," zegt Ricardo Flierman, zakelijk financieringsspecialist en financieel en hypothecair planner bij Kuijs Reinder Kakes. "Zolang zzp'ers minimaal één jaar aan cijfers hebben en de juiste papieren kunnen overleggen, maken zij wel degelijk kans. Geldverstrekkers hebben duidelijke acceptatiecriteria waaraan zij elke hypotheekaanvrager toetsen."

Maar wat is nu de beste aanpak? In dit artikel geeft Ricardo praktische tips aan zzp'ers die hun eerste schreden op ondernemersgebied hebben gezet én graag een woning willen kopen.

Komt elke starter in aanmerking voor een hypotheek?

Veel hangt af van de resultaten die uw onderneming behaalt. "Sommige zzp'ers zijn het eerste jaar vooral bezig met opstarten," zegt Ricardo. "Als zij slechts een derde verdienen van wat ze de jaren daarop verwachten binnen te halen, wordt het lastig om een hypotheek te krijgen." Toch ziet Ricardo de situatie vrij zonnig in: "Het gaat goed met de economie. Veel startende zzp'ers doen er niet lang over om goed te draaien."

In dat kader helpt Ricardo graag een misverstand uit de weg dat leeft onder woningzoekende zzp'ers: "Tot voor kort moesten zzp'ers drie jaar aan cijfers overleggen. Veel weten niet dat dit nu verleden tijd is. Banken werken tegenwoordig met een gemiddeld inkomen over de afgelopen drie jaar. Werk je één jaar als zzp'er en heb je daarvoor twee jaar in loondienst gewerkt in een soortgelijk beroep, dan geldt het gemiddelde inkomen over de gehele periode."

En wat als een zzp'er voor het ondernemersbestaan in een geheel andere sector werkzaam is geweest? Zit een hypotheek er dan niet in? "Zo zwart/wit ligt het meestal niet. Maar een bank kan in dat geval wel een afslag van 25% van het inkomen doen. Dit betekent dat de zzp'er in kwestie wat eigen vermogen moet hebben om een woning te kunnen financieren."

Een goede voorbereiding is het halve werk: 2 tips

Woningzoekende zzp'ers kunnen zich op verschillende manieren voorbereiden op de huizenjacht. Ricardo geeft twee essentiële tips:

  • "Stel belastingaangiftes niet uit. Wie een hypotheek wil aanvragen, moet de jaarcijfers compleet hebben. Zorg daarom dat alle papieren tijdig op orde zijn."
  • "Maximaliseer de winst van het afgelopen jaar. Deze is namelijk bepalend voor geldverstrekkers. Veel zzp'ers schrijven zoveel mogelijk af om minder belasting te betalen. Zij beseffen niet dat de winst daardoor lager wordt, wat de hypotheekaanvraag negatief kan beïnvloeden."

Bent u een startende zzp'er op woningjacht en wilt u goed beslagen ten ijs komen? Neem gerust eens contact met ons op. Met de hulp van Kuijs Reinder Kakes krijgt u als zelfstandig ondernemer duidelijkheid en zekerheid voordat u een hypotheekaanvraag indient.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie