Duurzaam wonen is zorgeloos verzekerd

Duurzaam wonen is zorgeloos verzekerd

Denkt u aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp? Of wilt u een eigen laadpaal voor de deur voor uw elektrische auto? Energiebesparende maatregelen zijn goed voor het milieu én leiden tot een lagere energierekening. Over de verzekeringen hoeft u zich meestal niet zoveel zorgen te maken.

Als u bij de juiste maatschappij zit, is dit goed geregeld, zegt verzekeringsexpert John de Smit van Kuijs Reinder Kakes Verzekeren. ,,Zonnepanelen en een warmtepomp zijn meestal standaard meeverzekerd bij de opstalverzekering. Schade wordt dan gewoon uitgekeerd. Dan moet de klant natuurlijk wel bij een goede verzekeringsmaatschappij zitten. Daar kunnen wij bij helpen.’’

Uiteraard gelden er bepaalde voorwaarden, zoals bij alle verzekeringen. ,,Zonnepanelen zijn meeverzekerd als ze op het dak staan’’, zegt De Smit. ,,Staan ze bijvoorbeeld in de tuin of in een wei, dan moeten ze goed aan de grond zijn vastgeklonken. Losse zonnepanelen zijn niet standaard meeverzekerd, omdat ze gevoeliger zijn voor diefstal.’’

Het grootste risico bij zonnepanelen is hagelschade. In het ergste geval moeten alle panelen worden vervangen. Ook kunnen er takken op waaien en is er kans op diefstal, al heeft De Smit dat laatste nog nooit meegemaakt. De aanschaf van zonnepanelen heeft geen gevolgen voor de premie. ,,Er zijn weinig schademeldingen, dus voor verzekeraars is er niet zoveel risico om dit mee te nemen in de dekking. Bij schade zullen verzekeraars wel eerst kijken of er geen montagefouten zijn.’’ Montage fouten vaak door ondeskundige of niet gecertifieerde monteurs veroorzaakt kunnen wel leiden tot brandgevaarlijke situaties. De zonnepanelen kunnen dan te warm worden en brand veroorzaken.

Bij de aanschaf van een warmtepomp is er vooral risico op brand, maar ook dit heeft vooralsnog geen gevolgen voor de premie. ,,Ik sluit niet uit dat er in de toekomst wel aanpassingen zijn van de premie’’, zegt De Smit. ,,Het kan daarbij verschil maken of een warmtepomp wordt geïnstalleerd in een nieuwbouwhuis, of in een oudere bestaande woning. Het hangt een beetje af van de ontwikkelingen: waar en hoe vaak zijn er schademeldingen?’’ Het is raadzaam om de installatie van een warmtepomp door te geven aan de verzekeraar. Dit is mede van invloed op de waardebepaling van de woning.

Bezitters van een elektrische auto zullen misschien een eigen oplaadpunt voor de deur willen hebben. Voor de verzekering is dan vooral de plek van belang, legt De Smit uit. ,,De laadpaal is meeverzekerd met de opstalverzekering als die op eigen terrein vaststaat op de grond. Een mobiele oplaadunit is gedekt onder de inboedelverzekering, maar ook dan moet die op eigen grond staan. Staat een laadpaal in de straat, dan is er geen dekking.’’

Wilt u weten of u goed bent verzekerd bij het verduurzamen van uw woning? Bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren geven we u graag deskundig en onafhankelijk advies.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie