Cybercrime verzekeren: beoordeel deze 8 punten

Cybercrime verzekeren: beoordeel deze 8 punten

Geschreven door Tom Dekker op 23 november 2020

Een hack, virus, datalek, als ondernemer doet u er het liefst alles aan om dit te voorkomen. Want u wil simpelweg niet dat uw informatie en klantgegevens op straat liggen. Toch kan u cyber security niet 100% dicht timmeren. Omdat de (financiële) gevolgen van cybercriminaliteit voor ondernemers groot kunnen zijn, is er een cyberverzekering. Hiermee verzekert u zich tegen gevolgen door cybercriminaliteit.

Maatwerk verzekering

Een cyberverzekering is veelal een maatwerk verzekering. In een adviesgesprek raakt adviseur Tom Dekker de volgende punten:

  1. Verzekerde som: een ondernemer kiest uit een verzekerde som van € 250.000,- €500.000,- of 1 miljoen als vergoeding. De verzekerde som heeft uiteraard verband met de bedrijfsomvang, -resultaten en -impact.
  2. Kosten voor verweer: wat zijn redelijke en noodzakelijke kosten, uitgaven en onkosten die de ondernemer na cybercrime maakt?
  3. Systeeminbraak: de kosten die gemaakt worden na een inbraak op het digitale systeem en de gevolgen daarvan. Zoals forensisch onderzoek, communicatie met klanten, klantondersteuning en crisismanagement.
  4. Privacy: wat zijn de gevolgen als privacygevoelige gegevens zijn gestolen. Welke kosten, schadeclaims, boetes en verplichte vergoedingen horen hierbij?
  5. Aansprakelijkheid: onbedoelde schending van auteursrechten. Dat wilt u niet. Virusverspreiding evenmin. Toch kan het een gevolg zijn van een hack. Wat betekent dit voor uw bedrijf?
  6. Hacking: welke schade kan er voortvloeien uit hacking? Denk aan gestolen software of data, maar ook systeembeveiliging en reparatiekosten.
  7. Afpersing. Niet echt wat u verwacht bij 7 als ‘lucky number’. Toch komt afpersing voor bij cybercrime. Zorgen dat gegijzelde data vrijkomt, kost geld. Ook dit bespreekt Tom Dekker in een adviesgesprek met ondernemers over cybercrime.
  8. Omzetverlies: niet bij uw systemen kunnen, betekent dat uw bedrijf stil ligt. Gevolg: omzetverlies. Wat zijn de gevolgen als uw website uit de lucht is of uw systemen ontoegankelijk zijn?

Eigen risico

Het eigen risico bij een cyberverzekering is afhankelijk van de keuzes die u als ondernemer bij deze verzekering maakt. Iedere situatie is uniek. Ook die van u. Het eigen risico dat u kan en wil dragen, is een onderwerp dat Tom Dekker in zijn gesprek ook raakt.

Kinderschoenen

De cybercrimeverzekering lijkt in de kinderschoenen te staan. Want, zegt Tom Dekker: ‘Vaak hoor ik de escape van ondernemers dat het hun niet gebeurt’. Dat wens ik al mijn klanten en iedere ondernemer ook toe. Toch is de realiteit anders. Om die reden is er de cyberverzekering. En ga ik graag het gesprek aan.

Heeft u vragen over de cyberverzekering of wilt eens van gedachten wisselen? Neem gerust contact met mij op.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie