Aanbod schaarste in Noord-Holland dreigt uit de hand te lopen

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 10 mei 2021

In Noord-Holland staan 900 woningen minder te koop ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is een daling van ruim 20% in drie maanden. Deze forse afname van het aanbod leidt tot een nog groter tekort aan woningen, terwijl de vraag onverminderd groot blijft. De hypotheekrente blijft historisch laag en huren blijkt een te duur alternatief.

Dit en meer leest u in de recent verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten over Q1 van 2021 van Kuijs Reinder Kakes, partner in Dynamis.

Explosieve stijging verkopen

De grote aanboddaling valt goed te verklaren door de explosieve stijging van de verkopen. Afgelopen kwartaal wisselden 8.100 woningen van eigenaar. Exact een jaar geleden werden er 6.900 transacties genoteerd. Deze stijging van 17% heeft een groot gat geslagen in het aanbod voor woningzoekers.

Toename druk op woningmarkt

De concurrentie om een huis te kopen blijft toenemen, met verdere prijsstijgingen tot gevolg. Door de toegenomen schaarste en de vele woningzoekers is ook de gemiddelde verkooptijd extreem kort: 29 dagen. Woonconsumenten moeten steeds sneller handelen en beslissen over iets belangrijks als het kopen van een huis. Het door de overheid afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en het verhogen van diezelfde overdrachtsbelasting voor beleggers heeft geen enkel afkoelend effect gehad op de oververhitte woningmarkt.

Voor meer gedetailleerde informatie en de cijfers per gebied in Noord-Holland, download Sprekende Cijfers Q1 2021 hier.

Aanbod schaarste in Noord-Holland dreigt uit de hand te lopen
ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Moet ik weer in de rij voor een bezichtiging?

Moet ik weer in de rij voor een bezichtiging?

Bezichtigingsblokken die in no-time vol zijn, weinig woningaanbod en flink moeten overbieden. Het klinkt als de situatie die we kennen uit 2021 en 2022, de periode net na corona. Niets...
De begroting: welke kosten komen kijken bij een woningaankoop?

De begroting: welke kosten komen kijken bij een woningaankoop?

Wie een huis gaat kopen, krijgt met verschillende soorten kosten te maken. Van de makelaar en de notaris tot de hypotheek en alle benodigde verzekeringen: er zijn diverse posten waarmee...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie