6 tips voor het (her)inrichten van een kleine woning

Het (her)inrichten van een kleine woning is best een uitdaging. Want waar moet u nou eigenlijk op letten om het zo ruim mogelijk te doen lijken? Het oogt namelijk al snel vol. Hieronder leest u 6 tips om uw kleine woning zo ruim mogelijk in te richten.

Tip 1: Houd het Licht

Het allerbelangrijkste voor een kleine woning is het creëren van licht. Wanneer u kiest voor een donker kleurenpallet maakt u de ruimte opties kleiner en dit wilt u uiteraard voorkomen. Kies dan ook altijd voor een licht kleurenpallet zowel op de muren als vloer.

Hoewel een donkere vloer voor veel sfeer zorgt, kan dit er al snel toe leiden dat de ruimte kleiner oogt. Wilt u toch een donkere vloer? Ga dan voor hoogglans, zodat je vloer veel licht reflecteert. Heeft u geen zin om uw matte donkere vloer te vervangen? Los het dan op met lichte meubels of woonaccessoires. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een licht vloerkleed.

Tip 2: Ruim op

In een kleine woning oogt het al snel vol wanneer u, uw spullen laat slingeren. Ga nog eens goed door al uw spullen heen en kijk wat er weg kan. Schenk dit aan een goed doel of breng het naar de kringloop voor een tweede leven.

Vind u het moeilijk om afstand te doen van uw spullen? Stop ze dan in een doos en berg deze op in bijvoorbeeld de schuur. Vaak werkt het zo dat wanneer u de spullen een tijdje niet heeft gezien het daarna makkelijker is om iets weg te doen.

Tip 3: Organiseer de boel

Door te organiseren voorkomt u dat u uw spullen door het huis heen laat slingeren. Het schept orde en creëert daarnaast rust. In zowel uw hoofd als de woning. Het rangschikken van spullen helpt hier ook enorm bij. Zorg dat dezelfde items op dezelfde plek worden opgeborgen. Zo kunt u het makkelijk terug vinden en kost het bijna geen moeite om op de juiste plek op te ruimen.

Werk met wandplanken en mooie stijlvolle kleine mandjes om spullen in op te bergen. Deze zijn niet alleen praktisch maar staan daarnaast ook nog eens mooi in uw interieur.

Tip 4: Kies voor groot

Vaak wordt er gedacht dat in een kleinere woning gebruik moet worden gemaakt van kleinere meubels. Echter is dit niet het geval. Kies voor een aantal grote items maar laat dingen als bijzettafels achterwegen. Hoe leuk ze ook zijn dit maakt de woning vol.

Kies bijvoorbeeld voor een hoekbank met een los element. Zo creëert u zoveel mogelijk zitplekken en kunt u het hoekelement altijd verplaatsen wanneer u bijvoorbeeld een verjaardag geeft en de ruimte nodig hebt.

Rond
De meeste woningen zijn logischerwijze vierkant. Door te werken met ronde vormen maakt u de woning speelser en optisch ruimer. Kies daarom voor een ronde salon- of eettafel.

Tip 5: Less is more

Veel kleine items verspreidt door de woning maken het rommelig en druk. Kies er juist voor om te werken met een aantal eyecatchers welke wat groter zijn. Dus zet niet 3 kleine vaasjes op tafel maar zet 1 grote vaas neer.

Werk daarnaast met een kleurenpallet. Kies hierin 1 accentkleur en laat deze terugkomen in bijvoorbeeld een vaas, kussentje voor op de bank en schilderij aan de muur. Dit zorgt voor rust en maakt er 1 geheel van.

Tip 6: Ga de hoogte in

In en kleine ruimte moet je iedere centimeter benutten. Heeft u een hoog plafond? Ideaal! Dan kunt u namelijk veel opbergruimte creëren door met uw wandkasten de hoogte in te gaan. Met op maat gemaakte kasten kunt u zelfs de kleinste en schuinste hoekjes benutten.

Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Onze makelaars helpen graag! Neem een kijkje bij ons aanbod.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht