5 tips om waterschade te voorkomen

Geschreven door Tirza Elswijk op 9 juli 2021

In juni heeft Nederland op verschillende plekken te kampen gehad met noodweer. De regen viel met bakken uit de lucht. En dat gebeurt wel vaker. Volgens weerkundigen staan ons de komende jaren zelfs nog heftigere regenbuien te wachten als gevolg van de klimaatverandering. Het risico op waterschade is daarom reëel. Een aandachtspunt voor ondernemers — vooral omdat wateroverlast nu reeds op de tweede plek staat bij schadeclaims.

Gelukkig hoeft u niet geheel machteloos toe te zien. U kunt diverse maatregelen treffen om u te wapenen tegen waterschade. In dit artikel geven wij u 5 tips!

 1. Zorg dat u weet waar de hoofdkraan zit
  Breekt er een leiding? Dan is het zaak om de hoofdkraan zo snel mogelijk af te sluiten. Als u deze op dat moment nog moet lokaliseren, verliest u kostbare tijd en wordt de waterschade in rap tempo erger. Bekijk daarom in rustige tijden waar de hoofdkraan zit.
 2. Pleeg onderhoud aan uw pand
  Een verzekering is geen garantie. Wanneer er iets stukgaat, zal de verzekeraar beoordelen of u heeft gehandeld als een goede huisvader. Dat is namelijk uw verplichting als eigenaar.
 3. Besteed aandacht aan het dak
  Op platte daken is een noodoverloop of waterspuwer nodig. Zo kan elk overschot aan water gemakkelijk wegstromen. Voor alle daken geldt dat u de dakgoten goed schoon dient te houden om verstopping te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om minimaal eens per jaar te controleren of de afvoer- en dakgoten niet verstopt zijn.
 4. Zet de kachel niet uit wanneer het vriest
  Verzekeringen zijn bedoeld voor onzekere voorvallen. Als u de kachel bij vriestemperaturen uitzet, creëert u de zekerheid dat het misgaat. Vanuit de verzekeraar beschouwd is de situatie dan vergelijkbaar met het afsluiten van een verzekering wanneer een aanrijding reeds heeft plaatsgevonden. Ontstaat er waterschade, dan wordt deze niet vergoed.
 5. Onderhoud uw cv-installatie
  Pleeg regelmatig onderhoud aan uw cv-installatie. Zo zorgt u dat deze efficiënter werkt. Bovendien verkleint u de kans op lekkages en storingen.

Risico's minimaliseren met de juiste verzekering
Hebt u de preventieve maatregelen in dit artikel getroffen? Dan hebt u de risico's op waterschade natuurlijk nog niet afgedekt. Wilt u deze écht minimaliseren, dan kunt u hiervoor een passende verzekering voor afsluiten.

Advies nodig omtrent een gebouwen en/of inventaris- en goederenverzekering? Neem gerust contact op met KRK Verzekeren.

Tirza Elswijk
Neem contact op met Tirza

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht