3 oorzaken van ziekteverzuim

3 oorzaken van ziekteverzuim

Geschreven door Tom Dekker op 1 april 2020

Een zieke medewerker is voor niemand prettig. Niet voor de werknemer zelf en niet voor u. Weten wat veel voorkomende verzuimoorzaken zijn, kan u helpen het ziekteverzuim zoveel als mogelijk te beperken. Daarom, speciaal voor ondernemers met personeel, 3 veel voorkomende oorzaken van ziekteverzuim.

1. Psychische klachten

Psychische klachten vormen met 36% de grootste boosdoener als we het hebben over langdurig ziekteverzuim. Dit blijkt uit cijfers die ArboNed 13 maart jl. publiceerde. Daarvan is 26% stress gerelateerd. Denk hierbij aan spanning, overspanning en burn-out. Arbodiensten verwachten dat het coronavirus in 2020 het verzuim zal beïnvloeden.

2. Werkplezier

Met plezier naar het werk gaan, een betere medicatie tegen verzuim is er niet. Afnemend werkplezier vergroot de kans op verzuim. Het kan zijn dat het werk niet meer uitdagend is, maar ook een conflict met een collega kan hier de belemmerende factor zijn.

3. Privéproblemen

Privéproblemen vragen enorm veel energie van uw medewerkers en geven kopzorgen. Dat kunnen financiële zorgen zijn maar ook zorgen in het gezin door bijvoorbeeld een overlijden, scheiding of een ziekte. Hoe uiteenlopend ook, privéproblemen kunnen ook een weerslag hebben op de werkvloer.

Kort- of langdurig verzuim

Niet elke oorzaak leidt tot langdurig verzuim. Stress gerelateerde klachten wél. En vormen, zoals uit de cijfers van ArboNed blijkt, uiteindelijk de grootste oorzaak van verzuim. Het is daarom raadzaam om uw medewerkers goed te begeleiden, goed werkgeverschap te tonen én voor uzelf te beslissen of u de risico’s voor verzuim zelf wil dragen of dat u het wil verzekeren. Het advies dat ik altijd geef, is: verzeker alleen dat wat u niet kan en wil dragen.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie