Mijn huis verhuren, in een paar stappen

Uw huis (tijdelijk) verhuren is een fluitje van een cent


Zo regelt u het

Het kan zijn dat u om een of andere reden uw woning wilt verhuren. Hetzij omdat u al een andere woning heeft en geen dubbele lasten wilt betalen.

Of uw kleinkind gaat een halfjaar in het buitenland studeren en kan de huur/hypotheeklasten van de studio even niet aan u voldoen.

Of u gaat zelf voor langere tijd verkassen naar uw zomerhuisje in Zuid-Europa. In dat soort gevallen is het mogelijk om uw huis onder bepaalde voorwaarden voor korte of langere tijd verhuren.

Dan kunt u natuurlijk klakkeloos AIRBNB inschakelen, maar die staan onder steeds strengere curatele voor de verhuur van andermans huizen.

Bovendien heeft u er niet echt zicht op wie tijdelijk in uw huis vertoeft. Veel slimmer is om het heft in eigen handen te houden en de verhuur door en gerenommeerde verhuurmakelaar te laten regelen. Er komt namelijk nog best wat bij kijken.

Voorbereiding: het halve werk


Even opletten

U kunt als particulier niet zomaar uw huis verhuren. Hier zijn regels aan verbonden.

Zo is het belangrijk om alles juridisch goed te regelen. Er zijn verschillende manieren om uw huis particulier te verhuren. Bijvoorbeeld via huisbewaring, proef-samenwonen en de leegstandswet.

De zekerheid van verhuren aan expats


Gestoffeerd en gemeubileerd

Professionals uit het buitenland die voor langere tijd in ons land komen werken noemen we expats.

Uiteraard hebben die ook woonruimte nodig. Uw woning verhuren aan expats is om meerdere redenen een goed idee. Over het algemeen gaat het om een verhuurperiode van minimaal 6 maanden tot zelfs enkele jaren.

Wanneer de woning gestoffeerd en gemeubileerd is dat een groot voordeel voor expats. En u kunt meer huur vragen.

Bovendien wordt de huur meestal betaald door de werkgever zodat u financiële zekerheid heeft. Expats zijn bewust op zoek naar tijdelijke woonruimte omdat ze te zijner tijd in een ander land gaan werken of teruggaan naar het land van herkomst.

Een interessante doelgroep voor tijdelijk verhuur dus.

Waar te beginnen?


Wij weten de weg

Het is natuurlijk belangrijk dat u goede afspraken maakt met de huurders en betrokken instanties.

Onze ervaren adviseurs helpen u graag om een waterdicht huurcontract op te stellen en te bemiddelen bij de onderhandelingen met uw geldverstrekker, gemeente en verzekeringsmaatschappij.

1. U hebt toestemming nodig van uw geldverstrekker
Licht om te beginnen altijd uw hypotheekverstrekker in als u van plan bent om te verhuren. Dat staat in vrijwel altijd in de hypotheekvoorwaarden expliciet vermeldt.

2. Vraag een vergunning aan bij de gemeente
Wanneer u wat langer wilt verhuren onder de Leegstandwet is een vergunning van de van de gemeente verplicht. Deze wordt verleend voor vijf jaar. Als u kortdurend gaat verhuren is deze vergunning niet nodig.

3. Check bij uw verzekeringsmaatschappij
Het kan zijn dat de tijdelijk verhuur van uw woning invloed heeft op uw woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering. Vraag voor de zekerheid aan uw verzekeringsmaatschappij.

Wij vinden de juiste huurder


Promotie via relevante kanalen


Wij laten uw woning van zijn voordeligste kant zien. Met een uitgebreide omschrijving, foto’s en eventueel zelfs een video.

Vervolgens zetten we een uitgebreide mix van communicatiemiddelen in om uw woning optimaal te presenteren. Onder andere via KRK.nl, Funda, Pararius, Facebook en Instagram.

Maar we lichten ook onze eigen database met potentiële huurders in om uw woning onder de aandacht te brengen. Op deze manier is er geen huurder die uw woning niet heeft gezien.

Verhuren met zekerheid


Wij regelen het

Een huurder kan op het eerste gezicht betrouwbaar lijken, maar u wilt dat uiteraard 100% zeker weten.

Daarom screen wij potentiële huurders uitgebreid op hun betalings- en huurverleden. Zo weet u zeker dat de huur betaald wordt en dat er geen gekke dingen gebeuren in uw huis.

Onze adviseurs kennen bovendien de laatste wet- en regelgeving omtrent de juiste huurprijs, de ingangsdatum en aanvullende voorwaarden.

Naast het opstellen van een waterdicht huurcontract staan wij u bij de sleuteloverdracht en oplevering. We stellen bovendien een proces verbaal op over de staat van de woning bij verhuur die ook dient als checklist als de huurder weer vertrekt. Zo weet iedereen waar ‘ie aan toe is.

Meer weten over particulier verhuur?

Neem contact op


Neem geheel vrijblijvend contact op met onze ervaren makelaars en die adviseurs graag persoonlijk adviseren over de mogelijkheden. Neem contact met een van onze makelaars en adviseurs bij u in de buurt.

Of gebruik het onderstaande contactformulier.