Financiële overwegingen voor het einde van het jaar: vóór 2024 je hypotheek extra aflossen

Geschreven door Ricardo Flierman FFP EHP op 30 oktober 2023

Is het verstandig om vóór 2024 extra af te lossen op je hypotheek? Met nog slechts twee maanden te gaan tot het nieuwe jaar, is het tijd om na te denken over eventuele financiële zaken die je wilt regelen. Een van die overwegingen is om extra af te lossen op je hypotheek, vooral als je aanzienlijke spaartegoeden hebt. Wat zijn de belastingvoordelen van deze aanpak?

Heb je het afgelopen jaar (of jaren) een flink bedrag kunnen sparen, dan is je vermogen misschien zo hoog dat je in box 3 belasting moet betalen. Vermogensbelasting is voor veel Nederlanders weinig populair: het voelt misschien oneerlijk belasting te betalen over geld dat je met hard werken hebt verdiend, zeker als je er al inkomstenbelasting over hebt betaald.

Vermogensbelasting

Niet iedereen betaalt belasting over zijn vermogen, er geldt een vrijstelling. Hierover schrijft de Belastingdienst: ''de grondslag sparen en beleggen is de rendementsgrondslag verminderd met het heffingsvrije vermogen.'' Voor 2023 is het heffingsvrije vermogen €57.000 per persoon. Fiscaal partners hebben dus een box 3-vrijstelling van €114.000. Onder vermogen valt overigens meer dan alleen spaargeld en wat er op een belegginsrekening staat. Ook beleggingen in onroerend goed vallen daaronder, zoals een vakantiehuis of woning die je verhuurt. de verschillende vermogenscomponenten worden sinds 2022 apart belast.

Is extra aflossen dubbel voordelig?

De grote vraag is: is het mogelijk om vermogensbelasting te vermijden? Als je een eigen woning bezit, kun je overwegen om extra af te lossen op je hypotheek. Dit betekent dat je een deel van je hypotheek eerder afbetaalt. Dit kan resulteren in voordelen op meerdere fronten. Naast belastingvoordelen kun je ook directe financiële voordelen behalen, zoals een verlaging van je hypotheekrente. Bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kom je in aanmerking voor deze 'topafslag' als je extra aflost op de lening en als de waarde van je huis is gestegen sinds het afsluiten van de lening. De risicoklasse van je hypotheek wordt namelijk bepaald door je geldverstrekker op basis van de verhouding tussen het resterende leenbedrag en de marktwaarde.

Als je overweegt om extra af te lossen, is het belangrijk om dit op tijd en weloverwogen te doen. Het is raadzaam om hierover advies in te winnen bij je financieel adviseur, omdat er wellicht alternatieven zijn. Bedenk dat het geld dat je voortijdig aflost, niet zomaar weer beschikbaar is. Het is daarom verstandig om een aanzienlijke buffer te houden voor onvoorziene uitgaven.

Aflossingsvrije hypotheek

Zelfs als je geen aanzienlijk vermogen hebt, kan extra aflossen op je hypotheek verstandig zijn, vooral met het oog op een financieel zorgeloos pensioen. Voor 2013 was het mogelijk om volledige aflossingsvrije hypotheken af te sluiten. Hoewel deze hypotheken voor maximale renteaftrek en lagere maandlasten zorgden, betekende dit wel dat je aan het einde van de looptijd de volledige schuld moest terugbetalen, of je moest de hypotheek verlengen of herfinancieren.

Het verlengen van een hypotheek is echter niet vanzelfsprekend: de bank gaat opnieuw rekenen met pensioeninkomsten, andere schulden of verplichtingen én de dan geldende hypotheekrente. Hoe hoog die is, moet je afwachten. Wel zeker is dat de rente sinds 2001 maar maximaal 30 jaar aftrekbaar is. En dat scheelt veel: bij een jaarlijkse hypotheekrente van €10.000 betaal je 37% aftrek netto nog €6.300. De stap van netto naar bruto is echter groter: 58,7% om precies te zijn. En in dit voorbeeld ruim €300 per maand. Bij een lager pensioeninkomen valt dat misschien flink tegen. De komende jaren alsnog aflossen op je hypotheek is in dat opzicht misschien verstandig.

Ricardo Flierman FFP EHP
Neem contact op met Ricardo