Een woning (kopen om te) verhuren?

Geschreven door Ricardo Flierman op 13 november 2020

Gezien de lage rentestand op de spaarrekening zijn klanten steeds vaker op zoek naar alternatieve manieren om rendement te behalen op hun spaargeld. Een vraag die wij veel krijgen van klanten is of zij hun bestaande of nieuwe koopwoning mogen verhuren. Bij hypotheken die bestemd zijn voor een eigen bewoning mag dit niet of pas na toestemming van de geldverstrekker. Dat de geldverstrekker hier toestemming voor geeft, is eerder uitzondering dan regel. Toch zijn er mogelijkheden om een koopwoning te verhuren, bijvoorbeeld door het opnemen van de overwaarde van de huidige woning of door de woning (deels) te financieren met een verhuurhypotheek.

Opnemen overwaarde

Met de huidige hypotheekregels en woningmarkt is de kans groot dat u overwaarde op uw woning heeft. Maar wat is overwaarde precies? Heel simpel: het is het verschil tussen de marktwaarde van uw woning en de openstaande hypotheekschuld. U kunt, bij de meeste geldverstrekkers, uw hypotheek verhogen om zo een opname te doen uit uw overwaarde. Deze opname kunt u investeren in de aankoop van bijvoorbeeld een woning om te verhuren.

Verhuurhypotheek

Er zijn ook steeds meer geldverstrekkers die een verhuurhypotheek aanbieden. Dit zijn hypotheken waarbij het is toegestaan om de woning te verhuren. De maximale hypotheek wordt berekend o.b.v. het inkomen, de maandelijkse lasten, te verwachte huurinkomsten en de waarde van de woning in verhuurde staat. Veelal ligt de maximale financiering op basis van de waarde in verhuurde staat tussen de 70% - 90%. Het verschil dient u uit eigen middelen te voldoen.

Risico’s

Natuurlijk zitten er aan het verhuren van een woning risico’s. Denk hierbij aan leegstand van de woning - dus geen huurinkomsten - of huurders die niet netjes met uw woning omgaan en mogelijke reparatiekosten die daaruit voortkomen. In 2019 deed de overheid een voorstel om de belasting in box 3 aan te passen, inmiddels is dit van de baan. Wel ligt er nu een voorstel om de overdrachtsbelasting te veranderen voor beleggers. Waar dit nu nog 2% is voor een beleggingswoning gaat dit straks naar 8% voor een woning waar niet zelf in gewoond gaat worden.

Zoals u leest zijn er een hoop aspecten om mee rekening te houden als u overweegt een koopwoning te gaan verhuren. Heeft u overwaarde en/of spaargeld en wilt u meer rendement maken dan wat u ontvangt op uw spaarrekening? Neem dan contact op met mij of één van de andere financieel adviseurs van Kuijs Reinder Kakes. Wij adviseren u graag.

De financieel adviseurs van Kuijs Reinder Kakes werken onder de naam HypotheekNet en zijn daarmee onderdeel van een landelijke en onafhankelijke organisatie van deskundige en gecertificeerde professionals. Kijk hier voor meer informatie.

Ricardo Flierman
Neem contact op met Ricardo