Een fris perspectief op 3 vastgoedactualiteiten: “Voor ontwikkelaars en overheid liggen er verbeterkansen”
Geschreven door Joost van der Meer op 14 maart 2024Wat speelt er momenteel in ‘vastgoedland’? Welke drie actualiteiten hebben impact op ondernemers en particulieren? Joost van der Meer, bedrijfsmakelaar bij KRK, schijnt zijn licht op de status quo én de (nabije) toekomst: “We zien een actieve vastgoedmarkt waar van overheidswege én vanuit ontwikkelperspectief kansen te pakken zijn.”
Gevarieerd winkelaanbod belangrijk voor karakter van de stad
De retailmarkt is al een tijd lang in beweging. “Het winkellandschap verandert,” zegt Joost, “en daarmee ook het beeld van de stad. B-locaties zijn geen winkelstraten meer. We hebben eigenlijk alleen nog A-winkel-locaties. Maar die zijn wel steeds meer foodgerelateerd. Wanneer een boetiek verdwijnt, komt hier een broodjeszaak voor terug. Dat is in principe mooi, maar we moeten oppassen dat het karakter van een stad niet volledig ten onder gaat.”
Het gevaar van een té eenzijdig aanbod is dat het winkelgebied minder aantrekkelijk wordt: “Je wilt dat alle lagen van de bevolking het blijven bezoeken. Zolang er variatie is, is dat mogelijk — vooral omdat er in de hoofdwinkelstraten van grote steden momenteel nog steeds een goede bezetting is.”
Zorgvastgoed direct meenemen in ontwikkelplannen
Een andere waarneming die Joost in zijn makelaarspraktijk doet, heeft te maken met maatschappelijk vastgoed. “Er is best veel vraag naar locaties voor kinderdagverblijven, fysiotherapiepraktijken, huisartsenpraktijken en tandartsen,” vertelt hij. “Maar deze vraag is niet eenvoudig in te vullen. Vooral bij grote nieuwbouwontwikkelingen zie ik dat er vaak te laat wordt nagedacht over zorgvastgoed. Dat is een gemiste kans. Eigenlijk is dat niet heel logisch, zeker als je bedenkt dat speeltuinen meteen worden meegenomen. Waarom zou je dan níet denken aan een kinderdagverblijf of huisartsenpraktijk?”
Joost adviseert om zorgvastgoed van meet af aan mee te nemen in ontwikkelplannen voor nieuwbouwwijken: “Vaak komen hier jonge mensen wonen. Veel van hen hebben kinderen of zijn van plan om een gezin te stichten. Bovendien wil iedereen een huisarts en tandarts in de buurt hebben. Als je rekening houdt met zulke zaken, komt dat de kwaliteit van de wijk ten goede.”
Mantelzorgwoningen (én jongerenhuisvesting) vergunningsvrij in de tuin?
Ten slotte neemt Joost de woningmarkt onder de loep. “Deze staat nog steeds onder hoogspanning,” zegt hij. “Het aanbod is schaars en daarom kampen veel jongeren én ouderen met een huisvestingsprobleem.”
Daarom is Joost enthousiast over het wetsvoorstel dat minister Hugo de Jonge onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin staat dat mensen die een mantelzorgwoning in de tuin willen plaatsen om hun bejaarde ouders te verzorgen, daar straks in heel Nederland geen vergunning meer voor hoeven aan te vragen. “Dat zou in veel gevallen een uitkomst zijn,” zegt Joost, die dit voorstel graag breder zou willen trekken: “Waarom doen we dit óók niet voor jongeren? Het is zo moeilijk voor hen om huisvesting te vinden. Veel ouders kunnen geen tweede woning kunnen kopen, maar hebben wel mogelijkheden om een jongerenwoning in de tuin te plaatsen. Als je dat mag doen totdat je kinderen 30 of misschien zelfs 35 jaar oud zijn, help je hen veel makkelijker om de overstap naar zelfstandig wonen te maken. Natuurlijk moeten daar dan goede richtlijnen voor gemaakt worden. Maar het kan een goede bijdrage leveren aan het oplossen van een groter maatschappelijk probleem.”
Interessante vastgoedmarkt biedt ruimte voor verbetering
Over het algemeen vindt Joost dat er momenteel een interessante vastgoedmarkt is: “Er zijn veel verhuis bewegingen en volop kansen van commercieel vastgoed dat aansluit bij de veranderende vastgoedmarkt. Ontwikkelaars kunnen de kwaliteit van wijken verbeteren. En met nieuwe maatregelen kan de overheid bijdragen aan het oplossen van een prangend maatschappelijk probleem.”