Zeven voor- en nadelen van nieuwbouw

Sommige aanstaande huizenkopers zijn heel stellig: of ze willen absoluut een nieuwbouwhuis, of toch echt een bestaande woning. Voor de ander is de keuze iets minder uitgesproken. Zit u nog te dubben? Om u op weg te helpen hebben we zeven voor- en nadelen op een rijtje gezet. We beginnen met zeven voordelen van nieuwbouw.

Benieuwd naar de keuze? Bekijk ons aanbod van bestaande bouw en nieuwbouwoningen.

1. Fris en fruitig

U bent de eerste bewoner. Alles is fris en nieuw en u bepaalt dus zelf hoe de woning er uit komt te zien, zonder ‘erfenis’ van vorige bewoners.

2. Van een nieuwbouwwoning echt uw thuis maken

Als koper van een nieuwbouwwoning krijgt u doorgaans de mogelijkheid om zelf uw keuken, badkamer en sanitair uit te kiezen. Zo is het mogelijk om een nieuwbouwwoning op een aantal punten aan te passen naar uw wensen. Daarnaast kunt in overleg met de vaak nog meer bouwkundige aanpassingen laten doen.

3. Geen onderhoud

Doordat alles gloednieuw is heeft u voorlopig geen omkijken naar het onderhoud. Goed voor de portemonnee en daarbij houdt u tijd over voor andere zaken.

4. Beter een goede buur dan een verre vriend

Vaak komen er veel mensen tegelijkertijd in een nieuwbouwproject wonen. Dat schept een band, een mooie gelegenheid om de basis te leggen voor een goede relatie met de buren.

5. Energiezuinig = duurzaam

Nieuwbouwwoningen hebben over het algemeen lagere stookkosten dan oudere woningen. Ze zijn voorzien van duurzame systemen voor verwarming en ventilatie. En dat ziet u terug op uw energierekening. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen.

6. Fijner leefklimaat

Niet alleen profiteert u van lage stookkosten in een nieuwbouwwoning. De hoogwaardige isolatie en ventilatie dragen ook bij aan een fijner leefklimaat. Zo is uw nieuwbouwhuis minder gehorig en door voortdurende luchtverversing een stuk gezonder.

7. Slimme investering

Gebleken is dat nieuwbouw een goede investering is. Over het algemeen neemt de waarde van het vastgoed in de eerste jaren sneller toe dan bestaande woningen. Een nieuwbouwwoning heeft ook een paar financiële voordelen: u betaalt bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en evenmin kosten voor de taxatie. Al staan daar weer andere lasten tegenover.Nieuwbouw-nadelen-voordelen


Zeven nadelen van nieuwbouw...

1. Inbeelden is lastig

Meestal kiest u een nieuwbouwwoning uit op basis van de bouwtekeningen uit een brochure. Dat is soms lastig om in te beelden hoe het er uiteindelijk echt uit gaat zien. En dat geldt natuurlijk ook voor de omgeving van het nieuwbouwhuis.

2. Opleverdatum is een vraagteken

Ook al is de opleverdatum voor nieuwbouwwoningen bekend, dat betekent niet dat die datum ook gehaald wordt. Helaas heeft u hier geen invloed op. U bent immers volledig afhankelijk van een projectontwikkelaar. Vertraging kan best vervelend zijn als u bijvoorbeeld bezig bent met de verkoop van uw huis.

3. Meerwerk kost, jawel, meer!

Wilt u een specifiek badkamermeubel? Dat kost u extra. Mooi granieten keukenblad op het oog? Ook dat kost meer. Voor alles wat niet standaard wordt geleverd bij de oplevering betaalt u meer. Hou hier dus rekening mee in uw begroting.

4. Klein woningaanbod

Het aanbod van nieuwbouwwoningen is nog steeds niet genoeg om aan de huidige vraag te voldoen. Ze zijn schaars en daarnaast zijn er veel gegadigden. U moet er dus snel bij zijn met inschrijven. Opletten geblazen dus!

5. Een tijdje dubbele lasten

De bouw van een nieuwbouwproject kan zomaar 12 maanden in beslag nemen. Ondertussen zult u ergens moeten wonen. tegelijkertijd betaalt u al wel rente en aflossing voor de hypotheek van uw nieuwbouwwoning. U zit dus altijd met dubbele lasten!

6. Omgeving kaal en leeg

Vaak is de omgeving van uw nieuwbouwwoning nog vol in ontwikkeling. Dat betekent dat voorzieningen zoals wegen nog moeten worden aangelegd. Naast een saai uitzicht kunt u hinder ervaren van bouwactiviteiten in de buurt van uw huis.

7. Niet onderhandelen over prijs

De verkooprijs van een nieuwbouwwoning staat vast en er is dus geen ruimte voor onderhandeling. Wanneer de vraagprijs van een bestaande woning boven uw maximale leencapaciteit ligt is er altijd nog een mogelijkheid dat u na een onderhandeling alsnog in aanmerking komt voor een financiering. Dat is groot voordeel van bestaande bouw!


Bent u klaar voor het maken van uw keuze? Bekijk ons aanbod van bestaande bouw en nieuwbouwwoningen. Door ons grote netwerk kunnen wij u het meest complete aanbod in nieuwbouwhuizen bieden. Bij ons vindt u ook nieuwbouw voor starters en senioren. Wij hebben jarenlange ervaring met verschillende projectontwikkelaars. Prachtige nieuwbouwprojecten in Noord-Holland zijn al gerealiseerd. Bekijk hier het overzicht nieuwbouwprojecten in Noord-Holland die wij reeds hebben verkocht.

In de onderstaande video neemt u een kijkje bij het nieuwbouwproject aan het Jaagpad in Alkmaar.Heeft u een vraag over ons nieuwbouwaanbod of wilt u graag meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan contact op met een van onze vestigingen bij u in de buurt. Wij hebben een jarenlange ervaring met verschillende projectontwikkelaars. Prachtige nieuwbouwprojecten in Noord-Holland zijn al gerealiseerd. Bekijk hier het overzicht verkochte nieuwbouwprojecten in Noord-Holland.

Uw huis verkopen via KRK of benieuwd naar de mogelijke verkoopwaarde van uw woning? Neem via het onderstaande formulier contact op met Kuijs Reinder Kakes.