Courtage; de kosten die je aan een makelaar betaald voor de verkoop van een huis.

F.A.Q. over courtage:

Is het goedkoper om zelf mijn eigen huis te verkopen zonder makelaar of via een goedkope internetmakelaar? Nee!
Een goede full service makelaar zoals KRK verdient namelijk veel meer voor u dan dat hij of zij kost. Dat kan vele duizenden euro’s verschillen. Nog afgezien van het feit dat u veel zorg en werk uit handen genomen wordt, is het uiteindelijk voor uw portemonnee dus ook aanzienlijk beter om een goede full service makelaar in te schakelen. Ik hoor u denken; natuurlijk zegt KRK dat want “Wij van WC-eend adviseren WC-eend.” Maar wij zeggen dit niet alleen zelf, onafhankelijk onderzoek heeft het aangetoond. Lees de samenvatting van de resultaten uit dat onderzoek uit 2017 van makelaar-vergelijker DatHuis onder 375 huizen en ruim 150 makelaars. DatHuis stelt: Het verschil in opbrengst tussen de beste en slechtste makelaar is gemiddeld tien procent. Vijf procent van dat prijsverschil hangt af van het soort makelaar (full service makelaar óf internetmakelaar). De overige vijf procent hangt onder meer af van de ervaring van de makelaar met de verkoop van huizen in een bepaalde buurt of prijsklasse.

 

Bespaar ik geld door zelf de bezichtigingen te doen? Ik ken mijn huis immers heel goed.
Nee, toch niet. Een goede makelaar komt tijdens een bezichtiging veel te weten over de geïnteresseerden en kan daarop zijn bezichtiging en advies of eventuele onderhandeling op aanpassen. Bovendien is een makelaar minder emotioneel betrokken bij de verkoop en kan en zal rationeler informeren en adviseren. Die specifieke kennis over uw woning kunt u doorgegeven en daarbij heeft de makelaar natuurlijk veel vakkennis en ervaring. Daarbij komt dat potentiele kopers zich vaak meer op hun gemak voelen als de verkoper níet thuis is. Alles bij elkaar kan dat een groot verschil maken tussen wel/niet verkopen en zelfs op de koopsom.

 

Wat betekend no cure - no pay en wat zijn intrekkingskosten?
U betaalt de makelaar pas als de opdracht is vervuld en het huis dus is verkocht. Maar wat nu als de woning nog niet is verkocht en u wilt toch stoppen met de verkoop, of de verkoop door een andere makelaar laten begeleiden? Over het eventueel intrekken of opschorten van de opdracht maakt u samen met uw makelaar op voorhand al afspraken. U komt een vergoeding overeen die u in dat geval aan de makelaar betaalt. Deze vergoeding wordt ook wel “Intrekkingskosten” genoemd. Dat is vaak een vast bedrag en is niet onredelijk; de makelaar heeft immers werk voor u verricht. Is er een “no cure – no pay”-afspraak gemaakt dan zijn die intrekkingskosten € 0,- . De makelaar ziet de verkoop en de samenwerking met u helemaal zitten en vertrouwt erop uiteindelijk betaald te worden voor zijn diensten.
Naast de eventuele intrekkingskosten of de no-cure-no-pay-afspraak komen de marketingkosten en alle overige (volgens afspraak) daadwerkelijk gemaakte kosten uiteraard voor rekening van de verkoper.
KRK legt ook deze afspraken in de opdracht tot dienstverlening schriftelijk vast.

 

Kan de makelaar de opdracht teruggeven?
Ja, maar alleen als daar een gewichtige redenen voor is. U hoeft in de meeste gevallen de makelaar geen loon te betalen als hij of zij de opdracht teruggeeft.


 

Wat valt er binnen de makelaarscourtage? Zijn er naast de courtage van de makelaar nog andere verkoopkosten?
Naast de kosten voor de bemiddeling komen marketingkosten voor rekening van opdrachtgever. Hiervoor wordt meestal een vast bedrag afgesproken. Deze kosten worden bij de start van de verkoop in rekening gebracht. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor een fotograaf, een meetcertificaat, advertenties zowel on- als offline bijvoorbeeld in kranten of op Facebook, etalagepresentaties, te koop-borden. De abonnementskosten bijvoorbeeld voor plaatsing van video, 360°-foto’s en plattegronden op bijvoorbeeld Funda zijn eenmalig bij de marketingkosten inbegrepen.

 

Wanneer moet de courtage worden betaald?
Wij laten de courtagekosten opnemen in de eindafrekening, de notaris zal deze kosten verrekenen met de koopsom. U betaalt KRK dus pas bij eigendomsoverdracht van de woning.

 

Het BTW-tarief voor makelaarsdiensten, publiciteits- en eventuele overige kosten ligt nu op 21%, KRK is daar duidelijk en eerlijk over. In de overeenkomst met u als particuliere opdrachtgever staat het bedrag/percentage inclusief BTW dan ook zwart-op-wit.

 

Zijn advies- en bemiddelingskosten bij de verkoop van uw woning aftrekbaar van de belasting?
Nee, helaas de courtage voor de verkoop van uw huis niet.
Als u voor het verkrijgen van een hypotheek van uw nieuwe woning een taxatie nodig heeft dan is díe nota van de makelaar wel aftrekbaar.
 

Valt courtage binnen de k.k., de “kosten koper”?
Nee; de kosten voor het verkopen van een huis komen voor rekening van de verkoper die de makelaar heeft ingeschakeld.

Courtage; de kosten die je aan een makelaar betaald voor de verkoop van een huis.

Wat kost een makelaar die u inschakelt bij de verkoop van een huis? Welke tarieven hanteren verkoopmakelaars? Wat valt er wel en niet binnen de makelaarscourtage? Zijn er naast de courtage van de makelaar nog andere verkoopkosten? Hoeveel procent bemiddelingskosten rekent een makelaar voor het verkopen van een woning? Zijn makelaarskosten aftrekbaar? Wat wordt bedoeld met “no cure - no pay”. Is het goedkoper om zelf mijn eigen huis te verkopen zonder makelaar?

Over courtage hebben aanstaande verkopers van huizen vaak veel vragen. Terecht want het gaat om veel geld. Is die makelaar dat wel waard? Wat doet de makelaar daarvoor?

 

Courtage bij Kuijs Reinder Kakes Makelaars en Adviseurs; eerlijk, duidelijk en transparant!

Afspraak = afspraak, daarom leggen we ze schriftelijk vast. Wel zo duidelijk!

 

Wat kost een makelaar die u inschakelt bij de verkoop van een huis?
Courtage = maatwerk. Als u uw woning wilt verkopen en u belt een makelaar om te vragen wat dat kost krijgt u zelden een bedrag te horen, of is het antwoord welke courtage wordt gerekend. Zo ook bij Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs, de makelaar zal eerst het huis willen zien wat verkocht moet worden en willen weten wat uw wensen en ideeën zijn voor die verkoop. De kosten die een makelaar in rekening brengt voor het verkopen van uw huis zijn namelijk net als zijn diensten maatwerk.
Als de makelaar inschat dat het verkopen van uw woning relatief vlot kan gaan is omdat het huis in een gewilde buurt ligt, goed is onderhouden en mooi is afgewerkt, zal hij of zij een lagere courtage rekenen. Omgekeerd wanneer een verkoop naar verwachting meer tijd en inspanning zal vragen van de makelaar, omdat het huis minder courant is, bijvoorbeeld doordat er niet veel potentiele kopers zijn voor u w type woning, of de afwerking is héél smaakgevoelig, dan zal de makelaar een hogere courtage rekenen. Wel zo eerlijk toch? U betaald voor de diensten die de makelaar voor ú verricht.

Welke tarieven hanteren verkoopmakelaars?
Hoeveel procent bemiddelingskosten rekent een makelaar gemiddeld voor het verkopen van een woning? Wat zijn de makelaarskosten voor het verkopen van u huis, waar moet u ongeveer aan denken? De NVM schrijft geen tarieven meer voor en heeft hiervoor ook geen richtlijn. Over het algemeen ligt in Nederland het percentage die zij ontvangen als betaling tussen de 1% en 2% van de koopsom van de woning. Maar ook nu is het antwoord dat de courtage maatwerk is. Immers hetzelfde percentage bijvoorbeeld 1,85 % van een woning van € 175.000 of van een woning van € 885.000 geeft een héél ander bedrag; € 3.237,50 of €16.372,50. Ook hier zal de makelaar rekening mee houden bij het vaststellen van het tarief. Heel begrijpelijk toch?
Het kan ook zijn dat er geen percentage van de koopsom maar een vast bedrag wordt afgesproken voor alle handelingen van de makelaar tijdens het verkooptraject. Een uurloon wordt bijna nooit afgesproken.
En soms wordt er een afspraak gemaakt die afhankelijk is van de verwachte opbrengst, een prestatiebeloning. Dan is de courtage geen vast percentage over de gehele koopsom maar is die opgebouwd uit een vaak relatief laag basistarief maar met een extra beloning voor de makelaar bij verkoop van de woning boven een afgesproken waarde.
 

De provisie die de makelaar van Kuijs Reinder Kakes Makelaars en Adviseurs rekent is altijd onderdeel van de overeenkomst met de verkoper. De afspraken over de courtage en de werkzaamheden maakt u samen met uw makelaar en die worden voorafgaand aan het verkooptraject schriftelijk vastgelegd samen met de andere afspraken in de opdracht tot dienstverlening. Zo weet u altijd waar u aan toe bent en komt u níet voor vervelende verrassingen te staan.

 

Belangrijker nog dan makelaarskosten is wat de makelaar voor u doet! Wat levert de makelaar u op?
Kuijs Reinder Kakes is een full service makelaar, dat betekent dat het geheel verkooptraject wordt begeleid door de makelaar.
De makelaar begint met het inventariseren van alle relevante informatie over de woning, bijvoorbeeld over de bouwkundige staat, de juridische staat en de woningmarkt ter plaatse. Hij bedenkt een verkoopstrategie en stemt die met u af. Mogelijk adviseert de makelaar u om voorafgaand aan de verkoop nog wat klusjes uit te voeren of bepaalde ruimtes alvast meer op te ruimen. Hij laat foto’s, video’s en dergelijk maken, schrijft een pakkende verkooptekst en laat een brochure maken. Hij biedt de woning on- en offline te koop aan via onze eigen site en natuurlijk ook op Funda, in de etalage en eventueel in de krant of op Facebook. Alles om uw woning zo goed mogelijk te verkopen! Vervolgens maakt de makelaar afspraken met geïnteresseerden, voert de bezichtigingen uit, onderhandelt namens en in overleg met u met bieders, stelt de koopakte op, laat die onderteken en zorgt voor de verdere administratieve afhandeling. U wordt dus zoveel mogelijk werk en zorg uit handen genomen.
 

 

Courtage = de provisie, of het loon, van de makelaar voor het verkopen van een huis

Wat kost een makelaar die u inschakelt bij de verkoop van een huis? Welke tarieven hanteren verkoopmakelaars? Wat valt er wel en niet binnen de makelaarscourtage? Zijn er naast de courtage van de makelaar nog andere verkoopkosten? Hoeveel procent bemiddelingskosten rekent een makelaar voor het verkopen van een woning? Zijn makelaarskosten aftrekbaar? Wat wordt bedoeld met “no cure - no pay”. Is het goedkoper om zelf mijn eigen huis te verkopen zonder makelaar?

Over courtage hebben aanstaande verkopers van huizen vaak veel vragen. Terecht want het gaat om veel geld. Is die makelaar dat wel waard? Wat doet de makelaar daarvoor?

Courtage bij Kuijs Reinder Kakes Makelaars en Adviseurs; eerlijk en duidelijk!

Afspraak = afspraak, daarom leggen we ze schriftelijk vast. Wel zo duidelijk!

Wat kost een makelaar die u inschakelt bij de verkoop van een huis?

Courtage = maatwerk. Als u uw woning wilt verkopen en u belt een makelaar om te vragen wat dat kost krijgt u zelden een bedrag te horen, of is het antwoord welke courtage wordt gerekend. Zo ook bij Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs, de makelaar zal eerst het huis willen zien wat verkocht moet worden en willen weten wat uw wensen en ideeën zijn voor die verkoop. De kosten die een makelaar in rekening brengt voor het verkopen van uw huis zijn namelijk net als zijn diensten maatwerk.
Als de makelaar inschat dat het verkopen van uw woning relatief vlot kan gaan omdat het huis in een gewilde buurt ligt, goed is onderhouden en mooi is afgewerkt, zal hij of zij een lagere courtage rekenen. Omgekeerd wanneer een verkoop naar verwachting meer tijd en inspanning zal vragen van de makelaar, omdat het huis minder courant is, bijvoorbeeld doordat er niet veel potentiele kopers zijn voor het type woning, of de afwerking is héél smaakgevoelig, dan zal de makelaar een hogere courtage rekenen. Wel zo eerlijk toch? U betaalt voor de diensten die de makelaar voor ú verricht.

Welke tarieven hanteren verkoopmakelaars?

Hoeveel procent bemiddelingskosten rekent een makelaar gemiddeld voor het verkopen van een woning? Wat zijn de makelaarskosten voor het verkopen van u huis, waar moet u ongeveer aan denken? De NVM schrijft geen tarieven meer voor en heeft hiervoor ook geen richtlijn. Over het algemeen ligt in Nederland het percentage wat makelaars ontvangen als betaling tussen de 1% en 2% van de koopsom van de woning. Maar ook nu is het antwoord dat de courtage maatwerk is. Immers hetzelfde percentage bijvoorbeeld 1,85 % van een woning van € 175.000 of van een woning van € 885.000 geeft een héél ander bedrag; € 3.237,50 of €16.372,50. Ook hier zal de makelaar rekening mee houden bij het vaststellen van het tarief. Heel begrijpelijk toch?
Het kan ook zijn dat er geen percentage van de koopsom maar een vast bedrag wordt afgesproken voor alle handelingen van de makelaar tijdens het verkooptraject. Een uurloon wordt bijna nooit afgesproken.
En soms wordt er een afspraak gemaakt die afhankelijk is van de verwachte opbrengst, een prestatiebeloning. Dan is de courtage geen vast percentage over de gehele koopsom maar is die opgebouwd uit een vaak relatief laag basistarief plus een extra beloning voor de makelaar bij verkoop van de woning boven een afgesproken bedrag.

De provisie die de makelaar van Kuijs Reinder Kakes Makelaars en Adviseurs rekent is altijd onderdeel van de overeenkomst met de verkoper. De afspraken over de courtage en de werkzaamheden maakt u samen met uw makelaar en die worden voorafgaand aan het verkooptraject schriftelijk vastgelegd samen met de andere afspraken in de opdracht tot dienstverlening. Zo weet u altijd waar u aan toe bent en komt u níet voor vervelende verrassingen te staan.

Belangrijker nog dan makelaarskosten is wat de makelaar voor u doet! Wat levert de makelaar u op?

Kuijs Reinder Kakes is een full service makelaar, dat betekent dat het geheel verkooptraject wordt begeleid door de makelaar.
De makelaar begint met het inventariseren van alle relevante informatie over de woning, bijvoorbeeld over de bouwkundige staat, de juridische staat en de woningmarkt ter plaatse. Hij bedenkt een verkoopstrategie en stemt die met u af. Mogelijk adviseert de makelaar u om voorafgaand aan de verkoop nog wat klusjes uit te voeren of bepaalde ruimtes alvast meer op te ruimen. Hij laat foto’s, video’s en dergelijk maken, schrijft een pakkende verkooptekst en laat een brochure maken. Hij biedt de woning on- en offline te koop aan via onze eigen site en natuurlijk ook op Funda, in de etalage en eventueel in de krant of op Facebook. Alles om uw woning zo goed mogelijk te verkopen! Vervolgens maakt de makelaar afspraken met geïnteresseerden, voert de bezichtigingen uit, onderhandelt namens en in overleg met u met bieders, stelt de koopakte op, laat die onderteken en zorgt voor de verdere administratieve afhandeling. U wordt dus zoveel mogelijk werk en zorg uit handen genomen.

F.A.Q. over courtage:

Is het goedkoper om zelf mijn eigen huis te verkopen zonder makelaar of via een goedkope internetmakelaar?
Meestal niet. Een goede full service makelaar zoals KRK verdient namelijk veel meer voor u dan dat het u kost. Dat kan vele duizenden euro’s verschillen. Nog afgezien van het feit dat er veel zorg en werk uit uw handen genomen wordt, is het uiteindelijk voor uw portemonnee dus ook aanzienlijk beter om een goede full service makelaar in te schakelen. Ik hoor u denken; natuurlijk zegt KRK dat want “Wij van WC-eend adviseren WC-eend.” Maar wij zeggen dit niet alleen zelf, onafhankelijk onderzoek heeft het aangetoond.
Lees de samenvatting van de resultaten uit dat onderzoek uit 2017 van makelaar-vergelijker DatHuis onder 375 huizen en ruim 150 makelaars DatHuis stelt: Het verschil in opbrengst tussen de beste en slechtste makelaar is gemiddeld tien procent. Vijf procent van dat prijsverschil hangt af van het soort makelaar (full service makelaar óf internetmakelaar). De overige vijf procent hangt onder meer af van de ervaring van de makelaar met de verkoop van huizen in een bepaalde buurt of prijsklasse.

Bespaar ik geld door zelf de bezichtigingen te doen? Ik ken mijn huis immers heel goed.
Nee, toch niet. Een goede makelaar komt tijdens een bezichtiging veel te weten over de geïnteresseerden en kan daarop zijn bezichtiging en advies of eventuele onderhandeling op aanpassen. Bovendien is een makelaar minder emotioneel betrokken bij de verkoop en kan en zal rationeler informeren en adviseren. Die specifieke kennis over uw woning kunt u doorgegeven en daarbij heeft de makelaar natuurlijk veel vakkennis en ervaring. Daarbij komt dat potentiele kopers zich vaak meer op hun gemak voelen als de verkoper níet thuis is. Alles bij elkaar kan dat een groot verschil maken tussen wel/niet verkopen en zelfs op de koopsom.

Wat betekent NO CURE - NO PAY en wat zijn INTREKKINGSKOSTEN?
U betaalt de makelaar pas als de opdracht is vervuld en het huis dus is verkocht. Maar wat nu als de woning nog niet is verkocht en u wilt toch stoppen met de verkoop, of de verkoop door een andere makelaar laten begeleiden? Over het eventueel intrekken of opschorten van opdracht maakt u samen met uw makelaar op voorhand al afspraken. U komt een vergoeding overeen die u in dat geval aan de makelaar betaalt. Deze vergoeding wordt ook wel “Intrekkingskosten” genoemd. Dat is vaak een vast bedrag en is niet onredelijk; de makelaar heeft immers werk voor u verricht. Is er een “no cure – no pay”-afspraak gemaakt dan zijn die intrekkingskosten € 0, nul euro, nihil. De makelaar ziet de verkoop en de samenwerking met u helemaal zitten en vertrouwd erop uiteindelijk betaald te worden voor zijn diensten. Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs werken op no cure - no pay basis, u betaald dus achteraf en alleen als de verkoop geslaagd is.
Naast de eventuele intrekkingskosten of de no-cure-no-pay-afspraak komen de marketingkosten en alle overige (volgens afspraak) daadwerkelijk gemaakte kosten uiteraard voor rekening van de verkoper.
KRK legt ook deze afspraken in de opdracht tot dienstverlening schriftelijk vast.

Kan de makelaar de opdracht teruggeven?
Ja, maar alleen als daar gewichtige redenen voor is. U hoeft in de meeste gevallen de makelaar geen loon te betalen als hij of zij de opdracht teruggeeft.


Wat valt er binnen de makelaarscourtage? Zijn er naast de courtage van de makelaar nog andere verkoopkosten?
Naast de kosten voor de bemiddeling komen marketingkosten voor rekening van opdrachtgever. Hiervoor wordt meestal een vast bedrag afgesproken. Deze kosten worden bij de start van de verkoop in rekening gebracht. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor een fotograaf, een meetcertificaat, advertenties zowel on- als offline bijvoorbeeld in kranten of op Facebook, etalagepresentaties, te koop-borden. De abonnementskosten bijvoorbeeld voor plaatsing van video, 360°-foto’s en plattegronden op bijvoorbeeld Funda zijn eenmalig bij de marketingkosten inbegrepen.

Wanneer moet de courtage worden betaald?
Wij laten de courtagekosten opnemen in de eindafrekening, de notaris zal deze kosten verrekenen met de koopsom. U betaald KRK dus pas bij eigendomsoverdracht van de woning.

Moet ik BTW betalen over courtage?
Ja, het BTW-tarief voor makelaarsdiensten, publiciteits- en eventuele overige kosten ligt nu op 21%, KRK is daar duidelijk en eerlijk over. In de overeenkomst met u als particuliere opdrachtgever staat het bedrag/percentage inclusief BTW dan ook zwart-op-wit.

Zijn advies- en bemiddelingskosten bij de verkoop van uw woning aftrekbaar van de belasting?
Nee, helaas de courtage voor de verkoop van uw huis niet.
Als u voor het verkrijgen van een hypotheek van uw nieuwe woning een taxatie nodig heeft dan is díe nota van de makelaar wel aftrekbaar.

Valt courtage binnen de k.k., de “kosten koper”?
Nee; de kosten voor het verkopen van een huis komen voor rekening van de verkoper die de makelaar heeft ingeschakeld.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.