In 7 stappen uw kleine woning ruimtelijk inrichten

In 7 stappen uw kleine woning ruimtelijk inrichten

De inrichting van een nieuwe woning is voor velen het leukste gedeelte van de verhuizing. Voor anderen kan dit een ware kriem zijn. Vooral als uw woning wat kleiner is kan het lastig zijn om de ruimte op de juiste manier te benutten. Daarom leek het ons handig een stappenplan op te stellen om het inrichten van een kleine woning wat makkelijker te maken.

Stap 1: Analyseer de ruimte

Ga eens midden in de woonkamer staan en stel jezelf de vraag: wat maakt mijn woning eigenlijk klein? Zijn het bijvoorbeeld de donkere muren die op je af komen of komt er weinig licht naar binnen? Schrijf de minpunten desnoods op en markeer de pluspunten. Heb je bijvoorbeeld wel een hoog plafond? Dan geldt dit natuurlijk als een dikke plus!

Stap 2: Gebruik de wanden

Nu u de woning eens even grondig hebt geanalyseerd weet u de plus- en minpunten van de kleine ruimte. Hiermee kunt u aan de slag. Bij een kleine ruimte is het beter om de muren zo licht mogelijk te houden. Het beste is spierwit, maar een wand die veel licht vangt kunt u eventueel ook een andere tint geven. Ook kunt u de wanden perfect gebruiken om kasten aan op te hangen. Zorg ervoor dat u de grond vrijlaat zodat u onder de kast kunt kijken. Dit oogt al snel een stuk ruimer.

Stap 3: Ga de hoogte in

Is uw woning klein in oppervlak maar heeft u wel een hoog plafond? Ideaal! Dan kunt u namelijk veel opbergruimte creëren door met uw wandkasten de hoogte in te gaan. Met op maat gemaakte kasten kunt u zelfs de kleinste en schuinste hoekjes benutten.

Maar wat als je een laag plafond hebt
Heeft u een laag plafond? Houd deze dan wit en maak gebruik van ‘uplight verlichting’. Doordat deze verlichting het plafond verlicht lijkt de ruimte al snel hoger. Gebruik evengoed wandkasten, maar zorg ervoor dat deze smal zijn. Gordijnen tot aan het plafond zijn ook een goede optie voor een hoger effect. Maak vooral géén gebruik van horizontale lijnen zoals een lambrisering!

Stap 4: Creëer licht

Een heel belangrijk onderdeel van ruimte is licht. Heeft u veel ramen? Dan is het creëren van licht niet zo moeilijk. Haal zoveel mogelijk daglicht naar binnen door de gordijnen lekker open te doen en ramen schoon te houden. Let er hier ook weer op dat u kiest voor een lichte tint gordijnen.

Bij stap twee gaven we al aan dat u de wanden het beste licht kon houden, dit geldt ook voor de vloer. Hoewel een donkere vloer voor veel sfeer zorgt, kan dit er al snel toe leiden dat de ruimte kleiner oogt. Wilt u toch een donkere vloer? Ga dan voor hoogglans, zodat je vloer veel licht reflecteert. Heeft u geen zin om uw matte donkere vloer te vervangen? Los het dan op met lichte meubels of woonaccessoires. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een licht vloerkleed.

Spiegels zijn onmisbaar bij het creëren van licht en ruimte in uw woning!

Stap 5: Kies het juiste meubilair

Hoewel u misschien denkt dat u het beste zoveel mogelijk gebruik kunt maken van kleine meubelstukken, oogt het juist ruimtelijker wanneer u gebruikt maakt van grote meubelstukken. Kies bijvoorbeeld voor een hoekbank, zodat u zoveel mogelijk plaatsen creëert met slechts één meubelstuk. Bij sommige hoekbanken kunt u ‘de hoek’ zowel links als rechts gebruiken. Handig voor als u eens wilt veranderen! Hang één groot schilderij op in plaats van een aantal kleintjes. Let wel op dat je niet gaat voor grote robuuste kasten, maar houd deze zo klein en slank mogelijk.

Ga voor multifunctioneel
Tevens is het handig gebruik te maken van multifunctionele meubels. Een bedbank ligt hierbij het meest voor de hand, maar denk ook eens aan een eettafel met een uitschuifbaar blad of een hocker waar u spullen in op kunt bergen.

Kies voor rond
Omdat de meeste woningen logischerwijze vierkant zijn, is het raadzaam gebruik te maken van ronde vormen. Dit maakt de woning een stuk minder saai! Kies bijvoorbeeld voor een ronde salon- of eettafel en ronde lampen.

Stap 6: Breng diepte aan

Door de beperkte ruimte heeft uw woning waarschijnlijk weinig tot geen diepte. Gelukkig kunt u ook dít creëren! De meest simpele manier om dit te doen is door kleurrijke kussentjes aan uw neutrale bank of eetkamerstoelen toe te voegen. Accessoires met patroontjes of een leuk vloerkleed in een andere kleur dan uw vloer doen het ook goed!

Stap 7: Organiseer de boel

Alle vorige stappen werken alleen als u georganiseerd werkt en alles goed opruimt! Laat u veel troep slingeren, dan ziet de ruimte er logischerwijze niet meer zo ruim uit. Zorg voor een goede organisatie van uw spullen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor opbergsystemen die u aan de muur kunt hangen. Let er ook op dat u items rangschikt. Schoenen bij schoenen, sjaals bij sjaals enzovoort.

Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Onze makelaars helpen graag. Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie